Mystery Reporter verslag: Lochranza Distillery proeverij – 23 januari 2025

Mystery Reporter verslag: Lochranza Distillery proeverij – 23 januari 2025

Vanavond volledig uitverkocht hetgeen te verwachten is als we een Arran tasting krijgen met als speciale gast Phoebe Hall, Brand Home Amabassador van de Lochranza Distillery, van Arran Single Malt Whisky

Phoebe heeft een line-up van zes whisky’s voor vanavond hetgeen ze ondersteund met een interessant en leuk gegeven verhaal over de achtergrond en productie van de whisky’s bij zowel Arran als Lagg. Als daar dan ook nog mooie foto’s bij worden getoond op een scherm, je fijne whisky’s in je glas krijgt, kan de avond al niet meer stuk

We starten met het vlaggenschip van Arran, een 10 jarige single malt. Die ruim 9 jaar op bourbon heeft gelegen en 20% van het totaal ook nog 9 maanden op sherry. Dat wordt dan weer bij elkaar gebracht en daar is de 10 jarige Arran. Met een percentage van 46% een heerlijke fruitige whisky.
We leren ondertussen dat dit jaar Arran al weer 30 jaar bestaat, dat ze ruim 750.000 liter spirit per jaar maken en dat ze 160 vaten per week produceren. Dat de opslag niet alleen meer kan bij de distilleerderij zelf maar dat het zuiden van het eiland daar ook voor gebruikt wordt.

Dan naar de tweede, de Quarter Cask met de naam The Bothy” wat een vertaling is van een hicking huis voor als je onderweg moet schuilen. Even andere koek, 56,2% en Non-aged maar zou dan ergens rond de 8 jaar zijn. Prima whisky, maar duidelijk een andere “bite” dan de eerste. Ondertussen zorgt de organisatie voor de hapjes, toastje met zalm, toastje met paté. Wat een lekkere avond zo.

De derde whisky, de Sherry versie met de naam “the Bodega”. Ook zware jongen 55,8% en de sherry komt je tegemoet. Als je hiervan houd, dan is dit wel een lekkere hoor. We leren ook ondertussen dat de eerste plannen voor de huidige distilleerderij in het noorden van Arran, bij
het Loch na Davie (ivm het zuivere water), door alle bewoners is tegengehouden. Niemand wilde aanstroom van toerisme, reuk van de productie en angst van vervuiling van het mooie water. Tot een dame, Diane McMullen opstond en liet weten dat ze juist graag haar kinderen en familie aan een baan zag komen, dat is overgegaan naar de andere bewoners en snel stond daar de distilleerderij. Familie McMullen wordt nog steeds herdacht.

De vierde, de laatste Arran, een whisky die eerst 6 jaar op Bourbon heeft gelegen en daarna 5 jaar op rode Cabarnet. Een primeurtje voor Nederland en wij als KCWS zijn die uitdaging op deze 55,7% whisky aangegaan. Prima whisky alleen was de algemene stemming dat hij niet perse beter was dan de voorgaande. Goede whisky, niets mis mee.

Op naar de bitterballen, de catering heeft zijn best gedaan.

De Lagg whisky is de peated Arran zou je kunnen zeggen. Lagg distilleerderij staat in het zuiden van Arran, en is een moderne versie van een distilleerderij. Bestaan inmiddels zes jaar.
De eerste is de Kilmory (een dorpje vlak naast de distilleerderij). Jonge whisky, iets meer dan drie jaar oud, en met 50 PPM goed in de peat. Met 46% een jonge, stevige peat whisky.

We gaan naar de afsluiting van de avond en dat doet Phoebe met de Lagg Corricravie (dorp aan andere kant van de distilleerderij). Gelijk in de peat 50 PPM maar deze is 4 jaar oud. Na de ruim 3 jaar Bourbon, een periode van ongeveer 6 maanden op Olorosso. Dat zie je ook duidelijk in de kleur maar proef je ook.

Afhankelijk van je eigen smaak profiel heb je dan voorkeur voor de een of de ander maar de avond heeft ons mede door de enthousiaste Phoebe , die nog als dank vanuit KCWS de enige echte Nederlandse stroopwafels krijgt, met een fles korenwijn als ik het goed zag, weer veel geleerd. Informatie over de productie, over het eiland Arran en inhoudelijke informatie over de zes geboden whisky’s.

Het was weer fijn om erbij te zijn, dank aan de organisatie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top