Mystery Reporter verslag: Springbank proeverij – 8 mei 2025
Ja, met Springbank op het menu, is het snel uitverkocht en dus ook vanavond weer volle bak.
Vanuit Schotland, van de Springbank Distillery was vanavond David Wood aanwezig, met aan zijn zijde Nils van Rijn. We zagen al bij binnenkomst dat we een 7-gangen diner zouden krijgen dus (bijna) iedereen zat er ook om 20.00 uur klaar voor.

Het blijft altijd leuk en een voorrecht om erbij aanwezig te zijn als iemand vanuit de Distillery zelf aanwezig is en zijn/haar verhaal doet. Natuurlijk moet je dan wel Engels (want het was goed verstaanbaar schots deze keer) verstaan maar het is toch wel een kers op een taartje hoor.
De 1e vanavond was de Cambeltown Loch, een Blended Malt die bestaat uit : Longrow, Hazelburn, Glen Scotia en Kilerran (Glengyle). David verteld dat sinds 2022 de blended Malt weer terug is, na even weg te zijn geweest en nu echt zeer succesvol is. Kan kloppen want was een meer dan prima starter van de avond. 50/50 Bourbon/Sherry en ook nog een heel jaar samen bij elkaar om het huwelijk te bezegelen. Heerlijke eerste dram Leuke informatie over het ontstaan van Springbank in 1828, de splitsing van de broers wat de Glengyle opleverde, maar ook dat Springbank nog bijna alles (ook een moutvloer) helemaal zelf doet in zoveel als mogelijk de oude stijl. Een maatschappelijk doel naar Cambletown als gemeenschap wat toch wel heel mooi is tegenwoordig).
Op naar nummer 2, de 10 jarige Springbank. Deze heeft 70/30 Bourbon/Sherry. Ja je proeft wel een verschil en de 10 jarige bevalt weer wat beter. Maar ook hier, eigenlijk de basis van Springbank, de 10 jarige en dat is een beste whisky zeg. Heerlijk te drinken en ondertussen komen ook al weer de eerste hapjes door. Zoals altijd weer goed verzorgd deze avond.

Uitleg over 2x destilleren (LongRow / Kilkerren), 2,5 keer destilleren (of was het nu 2,71 ) (Springbank) en 3x destilleren (Hazelburn) maar ook inzicht in het relatief niet enorme volume van productie. Kwaliteit gaat voor en ook : Springbank 7 maanden, Hazelburn 1 maand, Longrow 1 maand en de laatste 3 voor Kilkerran.
De 12 jarige Kilkerren ook hier een 70/30 maturatie en 46% alcohol. Een leuke / lekkere whisky. We worden verwend al met deze eerste drie (met verhalen er gratis bij) en we mogen er nog vier.
Met de 15 jarige Springbank gaan we plots naar 100% op sherry (en bij springbank kan en mag dit alleen Olorosso zijn). Niet ten nadele van de eerdere 3 maar nu zitten we op next level. Prachtig lekkere whisky maar helaas voor hem kwam er daarna een zware concurrent, want de 8 jarige Springbank local barley die was ook meer dan bijzonder lekker. Wat een lekkerij vandaag, met ook prachtige verhalen en goede antwoorden op de vragen uit de zaal.
Dan gaan we naar het peated dessert van de maaltijd, de laatste twee vallen in die categorie. Eerst de 8 jarige Kilkerran, 100% bourbon cask strength. Best wel even een overgang van Springbank Local Barley naar deze maar ook de “turf smaak” is een whisky smaak dus hoe mooi is het dat we dit vanuit een bedrijf / distilleerderij kunnen vergelijken.
De afsluiter, de 100 Proof Longrow doet er nog een turf-schepje boven op. Hoewel meer in de peat, lijkt deze ook meer in balans (maar kan kwestie van persoonlijke voorkeur / smaak zijn natuurlijk).
Een pracht avond van KCWS met hulp uit scholtland (David) en van Nils in person zelf. Veel aanwezigen, heerlijke whisky’s en ook nog lekkere hapjes. Willen we nog meer, eigenlijk niet maar wellicht vooral vaker.
Tot volgende avond (of in de bus natuurlijk)
