Mystery Reporter verslag: Amerikaans Verborgen Parels – 28 februari 2025
Norbert Tebarts, Mr Whiskey uit Amerika himself bij KCWS aanwezig met een mooie line-up van 7 niet-standaard Bourbons. Norbert is 17 jaar geleden begonnen in de whiskey wereld na eerst als docent voor de klas te hebben gestaan maar ook zijn stappen in de journalistiek heeft gezet. Die journalistiek bracht hem naar de Amerikaanse Whiskey omdat hij vertelde dat hij deze Bourbons niet lekker vond, maar wist eigenlijk niet waarom en hoe het eigenlijk in elkaar zat in Amerika. Als een echte journalist wilde hij dat gaan uitzoeken en toen bemerkt dat er veel
meer is als wat hij toen wist. Nu 17 jaar later kan hij zich toch wel Mr Whiskey Amerika noemen. Hij weet er echt heel veel van, Leuk!

Vanavond niet volledig uitverkocht, wat voor diegene die er wel bij waren geen probleem want het is een bijzonder interessante, leuke, lekkere en gezellige avond geworden.
We beginnen vanavond met een Rabbit Hole Cavehill, Bourbon van 47,5%. Kentucky Straight Bourbon. Een iraanse immigrant heeft deze distilleerderij opgestart en wilde vanaf het begin een eigen smaakt een eigen identiteit in zijn producten. Deze RabbitHole heeft als basis 4 verschillende granen (70% mais, 10% tarwe en 2x 10% verschillende soorten gemoute gerst). Heerlijke start in onze Amerikaanse reis van vandaag.
Daarna naar een wat meer criminele whiskey, de Remus. George Remus, the king of the bootleggers. Met een prachtig verhaal neemt Norbert ons mee in het leven van Remus (waar rechtbanken, gevangenis en moord er gewoon in zit). Deze ook met rogge gemaakte whisky heeft wat meer body dan de vorige maar is een mooie, maar totaal andere bourbon (Straight Bourbon) dan de eerste. Leuk, op naar nummer 3.
Nu een blend, waar we dachten dat de schotten het soms ingewikkeld maken kunnen die Cowboys er ook wat van. Rogge whiskey zonder dat er rogge inzit, Blend Whiskey maar dan weer anders als wat een Blend is in Schotland, we gaan het hier maar niet proberen uit te leggen, het was vooral leuk om te horen hoe Norbert het vertelde en vooral liet weten dat de chaos in Schotland was en niet in Amerika Deze Widow Jane Decadence is een blend van Straigt Bourbon Whiskeys uit Kentucky, Indiana en Tennessee, maar dat alles dan bijelkaar gebracht in NewYork en daar een finish op Maple Syrup. Lekkere zoete twist er in en nu al een derde Bourbon die totaal anders is dan de vorige.

Nummer 4, een Rebel, straight rye whisky (dus geen bourbon) met 51% rogge. Waar de whiskey voorheen Rebel Yell heette, maar is aangepast om de herkenning naar Yell uit de burgeroorlog is dit ook het merk waar Keith Richards voorheen een goede klant van was. Lekkere whisky om te drinken.
De whiskey hierna heeft misschien wel het leukste verhaal. De Alice in Chains van de FEW distillery. FEW zijn de initialen van de vrouw die in 1920 het meest heeft gevochten voor de drooglegging, Als een soort van protest heeft deze distilleerderij de naam met haar initialen gekregen. De verrassing in deze whiskey zit in de finish, een finish op een Tequila vat. Heel verrassend en ook erg lekker, wat worden we verwend vanavond Tussendoor krijgen we heerlijkhapjes zoals pate, kaas-mango en bitterballen.
Op naar de voorlaatste alweer, en dit is een 7 jarige Old Ezra maar let op, een met 57% alcohol, even andere koek dus. Ook een blend met rogge / mais en mouted gerst, een Straight Rye Whiskey. Hij komt even binnen in het begin maar eenmaal gewend ga je genieten.
De laatste dan, een Bookers en erg mooi om te horen dat het juist deze pionier is geweest die aan de wieg heeft gestaan om het imago van de Amerikaanse whiskey’s op te poetsen. Stevige keuzes, kwaliteit met marketing erbij. Vorige 57%, deze 62,2%, en dat proef je. Een echte Amerikaanse bom.
We danken Norbert voor alle informatie die hij ons gegeven heeft maar ook voor de line up die hij heeft neergezet. Een prachtige avond en de aanwezigen hoeven niet eens de glazen af te wassen, daar is nu een wasmachine voor gekomen.
Ook de catering en de organisatie verdienen een compliment, Was weer prima geregeld allemaal.
Tot de volgende proeverij.