Over KCWS

Welkom bij King's Court Whisky Society

In maart van 2013 heb ik de voorzittershamer overgenomen van Coos Smiesing, die vier jaar voorzitter is geweest van King’s Court Whisky Society (veel dank, Coos!). Ik trof toen vrijwel hetzelfde bestuur aan als waar ik een aantal jaren geleden (tijdelijk) uit teruggetreden was, en het voelde een beetje als thuiskomen.
Tijdens die ledenvergadering kwam ook de kracht van King’s Court weer naar voren: de grote kern van trouwe leden. De opkomst bij de vergadering was, net als bijna alle proeverijen, weer erg hoog, en het is mooi om te zien dat iedereen direct na binnenkomst opgaat in het gezelschap en het geroezemoes is alleen met de grootst mogelijke moeite te dempen door de taste master. Een goed teken!

Wij noemen King’s Court, opgericht in 2001 en dus al vele jaren een begrip , meestal dè whisky vereniging van Haarlem. Maar misschien zijn we in die tijd wel dè whiskyvereniging van Nederland geworden, als we kijken naar de activiteiten. Waar we oorspronkelijk zijn opgericht als vereniging waarin we onder het genot van een dram samen whisky gingen leren kennen, zijn we inmiddels allerlei paden opgegaan waar op dat moment nog geen whiskyvereniging geweest is.
Zo zijn we toch wel de uitvinders van het whiskydiner (dineren waar de gerechten centraal staan en met de whisky gecombineerd worden) en van het restaurantplan en slijtersplan, waarmee onze leden allerlei voordelen krijgen bij samenwerkende restaurants en slijters. Verdere hoogtepunten in het bestaan zijn natuurlijk de excursie naar Zuidam Distillers in Baarle Nassau en het whisky-symposium ter gelegenheid van ons tienjarig bestaan in 2011.

Maar de basis blijft natuurlijk onze proeverijen; altijd met een thema, en vaak nèt even anders dan anders. Met elkaar de whiskywereld in, maar ook onszelf daarbuiten wagen: denk maar aan onze proeverijen whisky & oesters, whisky & smoked, whisky & kaas, whisky & sherry, de folk-avond met Jock Shaw. Avonden waarop we samen een dram nemen, en waar de gezelligheid voorop staat.

Graag nodig ik een ieder die dit leest, leden en niet-leden, uit om King’s Court nader te leren kennen tijdens een van onze proeverijen, diners of op een Whiskyfestival. Om kennis te maken en om samen te kunnen genieten van een goed glas Whisky. Er is nog zoveel te beleven en te ontdekken!