Vraag & antwoord

Veel gestelde vragen over whisky

Hoeveel Schotse whisky's zijn er?

Er zijn ongeveer honderd bekende whiskymerken op de markt, maar een precies overzicht is niet te maken want heel veel whisky's worden alleen lokaal verkocht.

Hoe oud moet een goede whisky zijn?

Het is moeilijk om een exacte leeftijd aan te geven. De wet verplicht de distilleerderijen dat een Whisky minimaal drie jaar oud moet zijn. Normaal gesproken worden Whisky's tien tot vijftien jaar gerijpt.

Als een whisky gebotteld is, verandert er dan nog iets aan de smaak?

Nee, als een whisky eenmaal in de fles zit, verandert er aan zijn smaak en karakter niets meer.

Hoe komt het dat whisky soms zijn helderheid verliest?

Als de whisky bewaard of opgeslagen wordt bij lage temperaturen kan een whisky zijn helderheid verliezen. Als u de whisky weer wat warmer wegzet, zal de helderheid terugkomen.

Wat is het gemiddelde alcoholpercentage van whisky?

Aan het einde van het distillatieproces hebben de meeste Whisky's een alcoholpercentage van circa 68,5 %. Het minimumpercentage voor Whisky in de fles is veertig procent. De meeste exportwhisky's hebben een alcoholpercentage van 43%.

Verandert het boeket van de whisky nog als ik het verwarm?

Het boeket van een Whisky kan niet veranderen door het te verwarmen. U zult alleen merken dat de aroma's sneller loskomen in het glas.

Als ik ijs in mijn Malt Whisky doe, verandert dat ook iets aan de afdronk?

Bij Blended Whisky's kunt u een blokje ijs toevoegen. Maar bij een Single Malt is dat echt "not done". Bovendien beïnvloedt het de smaak zeer nadelig. De Whisky "slaat dood".

Wat kost een goede fles?

De prijs van een goede Scotch Single Malt is van veel variabelen afhankelijk, onder andere van de leeftijd. Uitgaande van een gemiddelde leeftijd van twaalf jaar ligt de prijs tussen de 20,- euro en 50,- euro per fles van 0,7 ltr. Voor een heel speciale fles kan de vraagprijs zelfs ver boven de 150,- euro liggen. Zo geliefd is Scotch Single Malt Whisky.