Clubbottelingen

 

In het najaar van 2006 is KCWS begonnen met wat hopelijk een prachtige reeks eigen bottelingen gaat worden.
Wij wilden met ingang van dat jaar mogelijk jaarlijks een mooi vat kopen en dat speciaal voor onze leden laten bottelen in onze eigen huisstijl. Het moesten allemaal single cask whisky's worden, uniek dus, met onze eigen etiketten, Nederlandstalige smaaknotities en natuurlijk met ons eigen logo erop.

We hebben totnutoe 5 clubbottelingen gehad, hieronder staan ze opgesomd en daaronder staan ze nogmaals uitgebreid, met smaaknotities en omschrijvingen.

En we kunnen inmiddels zeggen dat onze leden inderdaad hierop zaten te wachten; vrijwel alle bottelingen tot nu toe waren in een mum van tijd uitverkocht en hebben een groot aantal zeer enthousiaste reacties ontvangen. Niet alleen een reden om door te gaan, maar ook om er een reeks cask strength bottelingen van te maken.

2018 - Northernmost 1989, 42%

2014 - Tobermory 1997, 50,3%, Kintra

2012 - Tamdhu

2009 - Glendronach, 58,7%, Malt Whisky, Single Cask (#39)

2007 - Mannochmore, , 59,8%, Malt Whisky, Single Barrel

2006 - Benriach, 57%,  Jamaican Dark Rum Barrel

En we kunnen inmiddels zeggen dat onze leden inderdaad hierop zaten te wachten; vrijwel alle bottelingen tot nu toe waren in een mum van tijd uitverkocht en hebben een groot aantal zeer enthousiaste reacties ontvangen. Niet alleen een reden om door te gaan, maar ook om er een reeks cask strength bottelingen van te maken.

2018 - Northernmost 1989, 42%

We zijn erg in onze nopjes met deze Islay whisky, op het vat gegaan in 1989, gebotteld in 2018 onder de naam "Northernmost". Deze unieke Islay kost voor leden 95 euro (102,50 euro vanaf 3 maanden na introductie) en 125 euro voor niet-leden. Bestellen zoals gebruikelijk d.m.v. een mail naar info@kcws.nl en betaling naar de bankrekening van KCWS. Let op: bestelling maximaal 3 flessen per persoon. Levering van de fles(sen) in overleg met het KCWS bestuur.


Overige gegevens:
• Caskstrength 42%
• Sherry Butt

2014 - Tobermory 1997, 50,3%, Kintra

Van deze prachtige, licht rokerige, whisky zijn totaal slechts 150 flessen gebotteld en de prijs is € 70,= per fles voor leden en € 77,50 per fles voor niet-leden, te bestellen via info@kcws.nl  en te betalen via de gebruikelijke weg. Voor zover nog niet geclaimd kan er een voorkeursnummer worden aangevraagd. De bestelde en betaalde flessen kunnen worden afgehaald op de komende proeverijen. Er zijn behoorlijk wat flessen besteld die nog niet zijn afgehaald. Mocht dit ook voor jou gelden en kom je naar het whiskydiner stuur dan even een mailtje naar info@kcws.nl

Terug naar de top van de pagina

2012 - Tamdhu, 20y, 53,5%

Terug naar de top van de pagina

2009 - Glendronach

De derde clubbotteling was er één van een Speyside-distilleerderij die tot het jaar 2000 geruime tijd in de motteballen had gestaan, Glendronach.

Met de verhuizing in 2008 van de Chivas groep naar de Benriach Distillery Company Ltd werd de whisky van deze distilleerderij weer nieuw leven ingeblazen en zo werd KCWS in de gelegenheid gesteld om een prachtige whisky, gerijpt op sherryvat #39, aan haar leden te mogen aanbieden.

Een aantal van deze flessen whisky is zelfs door buitenlandse Glendronach verzamelaars aangeschaft voor opname in hun collectie.

De proefnotities:

Glendronach, 58,7%, Malt Whisky, Single Cask (#39)

door Ad de Koning en Peter van Holten

Kleur:     Donker-goud
Geur:               Exotisch fruit (lychees), boter op toast, zuidvruchten, Christmaspudding
Smaak:            Gepofte kastanjes, walnoten, chocolade toffees, kolengruis, citrusfruit
Afdronk:          Lang, eerst de Christmaspudding, droogt daarna uit met houttonen
Commentaar: Grootse vertegenwoordiger van de "sherrystijl" van GlenDronach, die aan karakter wint door de botteling op vatsterkte. GlenDronach was één van de laatste distilleerderijen die de ketels nog op kolen stookte en dat proef je!

Terug naar de top van de pagina

2007 - Mannochmore

Voor de tweede clubbotteling zijn we weer naar de Speyside gegaan, maar deze keer voor een whisky die je ook verwacht uit deze streek. We hadden namelijk de mogelijkheid om een inmiddels 23 jaar oude Mannochmore te kopen uit hetzelfde vat als waaruit Helen Arthur 3 jaar geleden gebotteld heeft voor haar Helen Arthur Range. En dat is een hele fijne whisky, dat wisten we.

Deze Mannochmore is heel donker van kleur (door rijping op een sherry-butt) en zowel de neus als de smaak bevatten honing en sherrytonen. Ook deze hebben we weer op vatsterkte af laten vullen.

Inmiddels heeft Helen een proeverij voor KCWS gehouden, waarbij zij zowel de Mannochmore van haar als de onze heeft geproefd. En ze was erg enthousiast over de onze! Heel goed vergelijken kon niet (haar whisky is op 46% afgevuld en de onze op 59,8%), maar ze moest wel toegeven dat wij op een mooi moment gebotteld hebben.

Voor deze botteling hebben we samengewerkt met onze vrienden van de Ben Nevis Club uit Alkmaar en de Törfstekers uit Groningen. Een samenwerking die ons prima bevallen is.

De proefnotities:

Mannochmore, 59,8%, Malt Whisky, Single Barrel

Kleur: Donker-goud
Geur: Sherry, honing, licht teerachtig, rozijnen
Smaak: Chocolade, honing, vol sherry, long finish, romig, full bodied
Conclusie: Een volle, prachtige en zeer smaakvolle Malt Whisky
"A fine Single Malt of Majestic quality which is matured in a sherry butt".

Terug naar de top van de pagina

2006 - Benriach

In het allereerste jaar bleek het nog niet mee te vallen.
Onze adviseur Ad de Koning was niet tevreden over een aantal toegestuurde samples, maar uiteindelijk is gekozen voor een geturfde Benriach, die gerijpt heeft op een Jamaican Dark Rum Barrel. En wat een eerste botteling is het geworden.

Gedistilleerd in 1994 en dus 12 jaar oud, gebotteld op vatsterkte en dat wil in dit geval zeggen op 57%! Het is een prachtige volle turfwhisky geworden, met in de neus ook nog sporen van chocolade en houtskool, in de smaak nog citrus en een lange afdronk met licht eikenhout.

De proefnotities:

Benriach, 57%,  Jamaican Dark Rum Barrel
door Ad de Koning en Peter van Holten

Kleur: Licht-goud
Geur: Turfachtig, laurier, chocolade, houtskool
Smaak: Citrus, suikerriet
Afdronk: Licht eikenhout
Conclusie: Een Speyside whisky met een Islay karakter, een pracht van een whisky

<

Terug naar de top van de pagina