23 mei 2015: De Wondersticks-workshop door de Whisky Maniacs

 

Ja we hadden het beloofd… een workshop whiskycocktails en alles stond daarvoor al in de steigers maar toen kwam deze primeur op ons pad, te bijzonder om niet te doen, dus we hebben het programma gewijzigd.

Wat gaan we doen?

Na een succesvolle proefsessie in Rotterdam, waar enkele van onze leden bij aanwezig waren, hebben wij de Whisky Maniacs, Mario Bouwmeester en Martin Copier, kunnen ‘strikken’ om voor de King’s Court de eerste grote proeverij & workshop Wonder Sticks te verzorgen!

Het fenomeen Wonder Sticks is een nieuwe en intrigerende aanvulling op de boeiende whiskywereld. Dat de belevingsfactoren van whisky zoals kleur, geur, smaak, en afdronk, worden beïnvloed door zowel de ingrediënten als de verschillende fases van het proces behoeft geen verdere toelichting. Een van deze factoren is de houtrijping en dat is het gebied waar de Whisky Maniacs zich mee bezig houden.

Uiteraard zijn zij niet de eersten maar ze hebben wel een bijzondere filosofie ontwikkeld en inmiddels ook in praktijk gebracht: het veredelen van whisky door gebruik van de Wonder Sticks, volgens speciaal procedé behandelde houtstaafjes.

En op vrijdag 22 mei aanstaande kun je daar kennis mee maken! Het programma bestaat uit een proeverij en een workshop. Tijdens de proeverij wordt uitgebreid uitleg gegeven over de verschillende aspecten van houtrijping en ga je de verschillen proeven tussen 3 onbewerkte en 3 bewerkte whisky’s.

Leuk detail is dat de Whisky Maniacs speciaal voor KCWS recepturen hebben voorbereid en momenteel aan het testen zijn; het resultaat daarvan kun je tijdens de proeverij ervaren…

Na de proeverij ga je zelf aan de slag om een basiswhisky te voorzien van de Wonder Sticks, hetzij volgens bestaande receptuur hetzij naar eigen creativiteit. Uiteraard alles onder deskundige begeleiding van Mario en Martin.

Aan het einde van de avond ga je naar huis met je gewonderstickte whisky die, conform het voor jou geldende recept, nog enige tijd mag rusten en huwen.

De aan deze proeverij verbonden kosten bedragen, zoals gebruikelijk, € 25,= per persoon.

Daarnaast neem je zelf mee:

  • een volle fles basiswhisky van 0,7 liter
  • een klein leeg flesjes van ongeveer 0,1 liter
  • pen en papier
  • een klosje (wit) garen en een schaar(tje)

 

De rest wordt verzorgd door de Whisky Maniacs.