19 februari 2016: Bendronach

 

Benriach-Glendronach

19 februari is het Bendronach avond. Bendronach zegt u? Dat is helemaal geen distilleerderij! En dat klopt natuurlijk ook.

Bendronach is een samenstelsel van 2 namen GlenDronach en BenRiach. We gaan ze natuurlijk niet mengen maar deze distilleerderijen horen tegenwoordig wel bij elkaar. Ondanks hun heel verschillende geschiedenis zijn ze nu in handen van dezelfde eigenaar, de BenRiach Distillery Company.

Achter deze naam zit een groep investeerders onder leiding van Billy Walker, een veteraan met 20 jaar ervaring in de whisky industrie. De BenRiach Distillery Company is onafhankelijk en wil dat ook graag zo houden.   BenRiach distillery werd geopend in 1898 en ging 2 jaar later al weer dicht om pas 65 jaar later weer open te gaan.

Had BenRiach niet naast Longmorn gelegen en had Longmorn niet een deel van de BenRiach gebouwen gebruikt dan was de distilleerderij al lang afgebroken. Maar zoals het nu ging bleef BenRiach mondjesmaat produceren. Pas nadat Billy Walker de distilleerderij inclusief alle voorraden, waarvan sommige vaten nog uit 1965, kocht kwam er weer vaart in.

In 2008 koopt BenRiach Distillery Company een 2e distilleerderij, de GlenDronach distillery. Een distilleerderij die een beetje verwaarloosd was maar met een veel betere reputatie dan BenRiach. Part of the deal was ook hier de overname van de bestaande voorraad.

Sinds 2004 is de reputatie van BenRiach enorm verbeterd en ook GlenDronach is weer op het oude hoge niveau en dat gaan we 19 februari aanstaande ervaren.

De line-up is:

  1. BenRiach 16
  2. BenRiach 15 dark rum
  3. BenRiach 15 Tawny port
  4. GlenDronach 15 revival
  5. GlenDronach peated
  6. GlenDronach cask strength