De single malts of Schotland worden traditioneel gegroepeerd in vijf grote regionen: de Lowlands, de Highlands, de Speyside, Islay, en Campbeltown. Daarnaast zijn er nog diverse eilanden waar één of meerdere distilleerderijen staan (zoals op Orkney, Isle of Skye en Jura). De maltwhisky's uit deze verschillende streken hebben ook heel verschillende eigenschappen.

De laaglanden (The Lowlands) in het zuidelijke deel van Schotland, waar het land vrij vlak is en veel landbouw bedreven wordt zijn de maltwhisky's van deze streek meestal licht en elegant. De Schotse hooglanden (The Highlands), de dunbevolkte bergachtige gebieden van Schotland wordt gekenmerkt door ongerepte, ruige natuur en geprononceerde maltwhisky's. Hieronder vallen ook Speyside en de Islands. Het eiland aan de Schotse westkust (Islay) wordt gekenmerkt door maltwhisky's met de meest uitgesproken smaak. Duidelijk is de invloed van de zee die vrij spel heeft op de pakhuizen en van het zeewier in de turf. De vierde regio is Campbeltown, een plaats op de Mull of Kintyre. Het schiereiland, dat hoogstwaarschijnlijk als eerste kennismaakte met de distilleerkunst van de Ieren. De Campbeltown Malt is verfijnd en complex van smaak.